
În conținutul atât de vast al internetului, cu peste 81 de mii de căutări pe secundă în 2020, cum te asiguri că site-ul tău primește atenția pe care o merită?
Dacă deții un site web, sau ești interesat de acest domeniu, probabil știi deja că răspunsul se află în optimizarea motoarelor de căutare (SEO).
Abilitatea de a ajunge în mod organic în top-ul căutărilor și de a te conecta cu potențiali clienți este absolut vitală pentru dezvoltarea brand-ului tău online (vezi aici cum să îți creezi brand-ul în 2021 prin 5 pași simpli). Însă SEO nu este ceva ce ar trebui să fie făcut rapid și superficial. Este nevoie de timp și de o strategie clară pentru a obține rezultatele dorite.
Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți îmbunătăți vizibilitatea online și de a a-ți aduce site-ul în primele locuri ale clasamentului motoarelor de căutare, atunci trebuie să acorzi mare atenție celor 8 practici SEO de mai jos.
1. Cercetează cuvintele cheie
Nu poți avea rezultate foarte promițătoare în ceea ce priveșțe SEO fără cuvintele cheie potrivite. Și nu trebuie să alegi doar cuvintele care îți plac, sau doar denumirea produselor tale. Pentru a crea un conținut care se aliniază la ceea ce caută oamenii, trebuie să gândești situația din punctul de vedere al potețialilor clienți.
Mai concret, gândește-te la ce ar căuta pe Google o persoană care nu are idee de existența produsului tău, însă are o nevoie /problemă pe care produsul tău o satisface/ rezolvă.
Trebuie să folosești termenii utilizați de nișa țintă în interogările de căutare și poți începe prin cercetarea cuprinzătoare a cuvintelor cheie. Există nenumărate instrumente online care te pot ajuta să identifici cuvinte cheie relevante care îți pot îmbunătăți campania SEO. Nu numai că furnizează valori esențiale, cum ar fi volumul căutărilor și concurența, dar sugerează și alte cuvinte cheie eficiente.
2. Utilizează cuvinte cheie Long-Tail
Pentru a potrivi căutările cu răspunsuri mai specifice, va trebui să utilizezi inclusiv propoziții cheie (în jur de trei sau patru cuvinte). Deși atrag mai puțin trafic, cuvintele cheie Long-Tail sunt mai specifice și sunt orientate spre nisă, prin urmare, au o rată de coversie mai mare – de 2,5 ori mai mare, mai exact și asigură peste 70% din traficul căutărilor Web.
O tehnică bună de a utiliza această strategie SEO este să iei în considerare ce expresii ar folosi publicul tău atunci când este în căutarea produselor sau serviciilor oferite de tine. Acest gen de abordare, bazat pe alegerea de fraze specifice nișei tale te va ajuta să te clasezi mai sus în paginile de rezultate ale motoarelor de căutare.
3. Găsește cuvinte cheie de indexare semantică latentă (LSI)
Cuvintele cheie LSI sunt termeni relevanți pentru un alt cuvânt cheie, care ajută motoarele de căutare să recunoască lizibilitatea conținutului. Încorporarea cuvintelor cheie LSI pe întreaga pagină permite motoarelor de căutare să vadă calitatea conținutului și să le potrivească cu interogările de căutare. Mai mult, cuvintele cheie LSI pot reduce ratele de respingere cu 49% și simultan, crește locul site-ului tău clasamentele de căutare.
4. Asigură-te că viteza site-ului este optimă
Oamenii devin din ce în ce mai nerăbdători, majoritatea renunțând la navigare dacă un site web are nevoie de mai mult de 3 secunde pentru se încărca. Și din moment ce Google consideră UX ( User Experience) un aspect crucial al SEO, viteza site-ului este unul dintre factorii săi esențiali de clasare.
Un site cu încărcare lentă va tinde să se claseze mai jos în motoarele de căutare. Pentru a îmbunătăți viteza de încărcare a paginilor, precum și clasamentul, poți efectua următoarele optimizări:
• Reducerea pluginurilor de pe site-ul tău web
• Utilizarea plugin-urilor de cache
• Optimizarea imaginilor
• Actualizarea planului de găzduire
5. Incorporează conținut vizual
Imaginile și videoclipurile sunt modalități excelente de a atrage și de a păstra atenția utilizatorilor. Acestea încurajează vizitatorii să rămână pe site mai mult timp. Potrivit utlimelor studii, blogurile cu imagini obțin 95% mai multe vizualizări.
Deci, prin încorporarea elementelor vizuale în conținutul tău, poți spori semnificativ implicarea și UX-ul. În plus, Google apreciază și recompensează site-urile web care fac acest lucru cu succes, clasându-le mai sus în rezultatele căutării.
6. Site Web responsive
Majoritatea oamenilor accesează internetul folosind dispozitive mobile (52% din traficul web). Prin urmare, este esențial ca site-ul tău să fie compatibil cu dispozitivele mobile, astfel încât experiența utilizatorilor cu brand-ul tău să fie una pozitivă.
Mai mult, Google deține protocoale de indexare pentru dispozitive mobile care recompensează site-urile care au fost optimizate în acest sens. Poți începe prin a utiliza testul Google Mobile-Friendly pentru a vedea dacă site-ul tău se situează în parametrii recomandați și ce trebuie să faci în caz contrar.
Pentru a-ți îmbunătăți poziția pe motoarele de căutare, asigură-te întotdeauna că site-ul web are un design web reponisve. Acest lucru permite site-urilor să redimensioneze conținutul fără efort pentru a se potrivi cu dimensiunile dispozitivului pe care este afișat.
7. Utilizați URL-uri usor de citit
Adresele URL trebuiesc să fie ușor de citit și de înțeles – atât de oameni, cât și de motoarele de căutare. Iar cu cât o adresă URL este mai ușor de citit pentru utilizatori, cu atât este mai eficientă din punct de vedere SEO. Acest lucru se datorează faptului că adresele URL clare îmbunătățesc lizibilitatea și accesibilitatea, ambele fiind părți importante ale SEO.
Adresele URL scurte îmbunătățesc gradul de utilizare și experiența utilizatorului. În loc să creați o adresă URL cu un șir lung de numere și litere, urmăriți să utilizați doar 2 până la 4 cuvinte. Acestea unt mai ușor de copiat și partajat pe rețelele de socializare.
8. Navigare ușoară și Site User friendly
UX și SEO merg mână în mână. Așadar, obiectivul tău ar trebui să fie crearea unei experiențe de succes atât pentru utilizatori, cât și pentru motoarele de căutare.
Navigarea ușoară și o structură intuitivă a site-ului ce le permite utilizatorilor să găsească cu ușurință informațiile pe care le caută și apoi să fie îndrumați către informații conexe, vor permite și motoarelor de căutare să facă același lucru.
SEO este un aspect provocator al marketingului digital care evoluează constant. Atât algoritmii de căutare cât și preferințele consumatorilor sunt în continuă schimbare, însă ținând cont de aceste sfaturi, sperăm că vei reuși să creezi o strategie cuprinzătoare, pentru ca site-ul tău să rămână la suprafață în această mare de content.